Dijeta koja stvarno djeluje!

Ako mene pitate, 15. januar je najdepresivniji dan na svijetu. Ne znam šta kažu stručnjaci za Dane ove i Dane one, ali evo ja kažem – 15. treba prespavati.

Prošle sve Nove godine. Sem one koju slavi Kinez Đuro.

Šljokice ponovo gurnute u dno ormara.

A novčanici gurnuti na dno torbe – jer u njima para više nema.

Ne mislim na vas koji štedite, mislim na nas koji volimo da poklanjamo, nas kojima djeca slave rođendan baš krajem decembra, na nas koji ne volimo 15.1.

ejyskkdtsm1pamuyxh3u

I da sve to bude još bolje, vozim se ja jutros na posao, muž priča neku svoju priču, a meni pažnja prikovana za glas koji dolazi s radija.

Sukobi. Oružje. Ubili. Prognali. Svađa. Rasprava. Zategnuti odnosi.

Srušio. Poginuli. Izrazio žaljenje.

Tri minute vijesti ukrale su ostatak mog dana.

I shvatim ja da ovako ne može više.

Imam dvije opcije. Da nas spakujem u kofere, pošaljem u tri lijepe evropske zemlje ili da idem na dijetu.

Informativnu dijetu.

information-diet

I dok će vas svi bombardovati detoksima, zelenim povrćem, organskom proizvodnjom, sjemenkama i vodom s tri i po kapi limuna narasla na Himalajima, a osveštana u Trebinju, ja mislim da to vama ništa ne treba. Reče vam žena koja nikad nije bila na dijeti.

Mi se, ljudi moji, moramo očistiti od ovog straha koji ulazi u kosti, u one ćoškove s mrvicama, u ljetnju garderobu.

Ne, nemam čarobne recepte kako se to radi, jer i mene samu čeka uvježbavanje olimpijske discipline izbjegavanja kao ugalj crne hronike, čuj mene hronike, života. Ali hajde da probamo zajedno. Vjerujte, meni kao urednici portala koji ne može zaobići svakodnevna dešavanja biće teže nego vama koje Fejsbuk bombarduje tim naslovima, jer ste samo dva puta kliknuli na to pa on misli da vas sad samo to zanima. Ali nemoguće je da je nešto nemoguće.

Zato možemo sljedeće (za početak):

 

  • Ujutru, na putu do posla, igrati se igre: ko prvi čuje vijesti i prebaci radio stanicu, ima kafu sljedeći dan.
  • Ako se vozite taksijem, nosite slušalice.
  • Kad dođete na posao pa uz kafu pregledate Fejs, potrudite se da prvo vi okačite kod sebe neku lijepu priču, oku ugodnu fotografiju, koristan savjet ili nešto što je vas inspirisalo. Dotaći ćete bar jednu osobu i zauzeti prostor namijenjen još jednoj tragediji.
  • Izbjegavajte razgovore o politici. Sem ako nisu vicevi o političarima. Znam da će ovo onima koji baš misle da je važno biti informisan zvučati kao: “Vidi je što se petlja”, ali moram vas suočiti s jednom tužnom istinom: nema šanse da mi nešto značajno promijenimo dok se ovi, koji su se u sve upetljali, ne otpetljaju. A sve dok nam njihove predstave budu zanimljive i dok budemo svojim vremenom plaćali njihove drame i svađe, oni će rasti i biti još gori. Zato – ne posvećujmo im vrijeme, jer sve čemu daš vrijeme RASTE.
  • Pokušajte da u svakom danu vidite nešto lijepo. Molim vas. Može to biti dnevnik zahvalnosti u kojem ćete svaki dan napisati tri stvari za koje ste zahvalni. A ne mora. Može biti što god da poželite. Ali nasmiješite se bebi kraj koje prođete, osobu koja vam se učini lijepom nagradite osmijehom i ne tražite joj manu. Ma i sitnice stvaraju bolju energiju od one u kojoj sad živimo.
  • Ne kukajte. Evo neću ni ja. Kukanje privlači nove razloge za kukanje i tome kraja nema. Ne kukajte.
  • Pazite kome dajete klik. Iz teksta o bilo kojoj tragediji, načinu na koji je neko umro, iz političkih rasprava, vi nećete izaći kao bolji čovjek – taj klik vam neće ništa dati, samo oduzeti. Pun je internet lijepih priča. Evo, Lola ih ima brdo.

Sad vi nastavite niz i dajte i meni inspiraciju. Uvjerena sam da zajedno možemo promijeniti atmosferu u kojoj se trenutno gušimo. U kilogramima i kilogramima velikih, globalnih, regionalnih, svačijih nesreća koje nas tjeraju da razmišljamo i o svojim malim, a koje od razmišljanja postaju još veće.

 

Fali nam sreće.

Zatrpajte se srećom.

Tu je.

Čeka svojih 5 minuta slave da zablista.

Vjerujte mi na riječ.

 

 

Ovaj tekst je dio projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria . Ukoliko želite pročitati tekstove mojih kolega iz Srbije, Hrvatske,  Crne Gore i Makedonije, koji su takođe dio CCNBA učinite to ovdje .