Šta je Gojku potrebno?

Mislim da nisam oka sklopila noćas nakon pogledanog video priloga BN televizije o malom dječaku Gojku, malom heroju koji uz osmijeh priča kako radi zadaću tek kad završi obaveze po kući.

Novinarka BN televizije, kojoj u svakom slučaju svaka čast što je sudbinu ovog djeteta podjelila sa svima nama, od kojih će, sigurna sam mnogi pomoći, ipak treba da sjedne pred ogledalo, zamisli se kao dijete bez majke i onda zamisli sebe kako je neko pita: A ko tebi postavi ručak? Druga pitanja čak ne bih ni komentarisala jer besmisao ljudske potrebe, ljudske gladi za tuđim suzama je ovdje neoprostiva.

Da se razumijemo, Gojko nije jedino dijete koje odrasta bez majke. U razloge odlaska njegove majke niko nema pravo da ulazi jer šta mi znamo o Gojku i njegovoj porodici sem onih 5 minuta priloga objavljenog na BNu? Nemojte griješiti dušu kudeći nju. On je lijep, vrlo bistar i hrabar dječak. On će uspjeti da nadživi život. Ali mu treba pomoć.

Problem ove zajednice je što je ovakvih slučajeva mali miliion. Nažalost, svaki dan sve više. Kad damo Gojku i njegovom ocu novac, pojaviće se još neki Gojko ili Gojkica koji će, s pravom, htjeti da se i njemu pomogne. Jer se sve oko nas ruši i gladne, nezbrinute djece je sve više. Mislim da nije riješenje Gojkovoj porodici davati novac.Problem s živim novcem je što je on kao droga, kao kocka, kad ga dobijete u ruke odjednom vam se sve drugo čini preče od onog na šta treba da ga potrošite. Nije riješenje ni sad mu dati sve što mu je palo na pamet, jer ima mnoštvo djece sa oba roditelja i oba roditelja rade, a nemaju telefon na touch screen. A i šta će im? I nije riješenje Gojku pomoći sad dok je medijski popularan, dok ne naiđe još neki dječak ili djevojčica sa suzama u očima, pa Gojka zaboravimo a on bude još tužniji nego prije nas jer mu nije jasno što smo ga ostavili. Mi ljudi smo kratkog pamćenja, a informacija je previše oko nas. Pa lako zaboravljamo.

Gojku treba sigurna budućnost.

Šta je Gojku potrebno?

– Da neko popravi kuću ili im obezbjedi novi/polovni, ali uslovan stambeni objekat u kojem se nalazi sve ono što mu je potrebno.

– Da neko uplati Gojku u Zavodu za udžbenike knjige i pribor za do kraja srednjeg obrazovanja uz klauzulu u Ugoovoru da se Gojku na početku godine mora sve isporučiti i poslati foto potvrdu.

– Da neko otvori Gojku račun i uplati mu novac za fakultetsko školovanje (određeni iznos koji će on moći svojim radom da nadogradi) uz napomenu da samo punoljenti Gojko može upravljati tim računom

– Da neko djetetu i njegovom ocu obezbjedi zdravstvenu i socijalnu zaštitu i brine o njihovom osiguranju

– Da neko plati ženu koja će dva puta sedmično dolaziti kod njih dvojice i pomoći im oko kućnih poslova, Gojkove zadaće i sl. (nešto kao guvernanta) dok Gojko ne poraste dovoljno

– Da neko na sebe preuzme finansijsku obavezu da zdravstveno pomogne Gojkovom ocu. U slučaju amputacije da mu obezbjedi kolica i druga sredstva koja bi mu olakšala život. U slučaju ozdravljenja (kojem se svi nadamo) da mu pomogne da to izvede do kraja i u finalu da mu neko pomogne da nađe posao.

Da ne nabrajam dalje. Poenta je, ako već želite da pomognete, da se uhvatite u koštac sa rješavanjem konkretnog Gojkovog problema. Novac dat njima neće toliko pomoći koliko konkretne akcije mogu.

I za kraj, nemojte žaliti Gojka što nema mamu. Pogledajte mu lice. On ne izgleda nesrećno. On samo ne zna šta ga je snašlo. Mnogo djece oko nas obavlja sve kućne poslove, brine o svojim roditeljima i izrastu u divne, hrabre, vrijedne ljude kakvi su nam potrebni. Svi živimo teško. Gojku sad treba olakšati taj put kojim je krenuo kako bi lakše stigao do cilja – a cilj je normalan, koliko toliko srećan život.

Dugoročno, stvarno je vrijeme da Centri za socijalni rad počnu da rade svoj posao. To što je neko “lično” odnio hranu za mjesec dva (je li to neki sami konzervans?) i što neko “nije znao da je stanje tako ozbiljno” dovoljno govori o njihovom zalaganju.

U stvari, kad malo razmislim, ovom društvu treba da svi počnu da rade svoj posao.

Neću vam stavljati broj žiro računa na koji možete uplatiti novac. Priču o Gojku sada već znaju svi. Potrudimo se svi da dođemo do njega na  način koji će mu zaista pomoći.